02
Mar
10

Operationalizare concept si ipoteze Roxana B.

M-am inspirat dintr-un articol publicat in engleza intr-un alt post, articol despre “The walkability of a city”.

Conceptul ar fi Evaluarea unui oras/ Perceptia asupra unui oras.

O dimensiunea e Dezirabilitatea orasului pentru pedestri (de fapt vreau sa traduc walkability prin asta,dar nu-mi iese). Altele ar putea fi dezirabilitatea dpdv economic, dpdv al cresterii copiilor in el, etc.

Cred ca aceasta dimensiune a dezirabilitatii unui oras (ca Bucurestiul) pentru pedestri poate fi investigata cu ajutorul unor indicatori precum:

-existenta trotuarelor – in conditie buna pentru mers
– de marime potrivita (pentru a exista zone walkable, e nevoie de trotuare de latime considerabila, dispersate in toate zonele orasului; nu e nevoie ca toate trotuarele sa fie mari)

OBS: de acest punct se leaga existenta parcarilor, astfel incat masinile sa nu parcheze pe trotuar, dar si existenta pistelor de biciclete.

– existenta trecerilor de pietoni si a pasajelor adaptate nevoilor de circulatie ale pietonilor
– nivelul de poluare fonica, precum si a aerului
– existenta spatiilor verzi si a elementelor de decor stradal, precum si a elementelor care raspund unor nevoi practice: banci si toalete publice.
– prezenta elementelor daunatoare sentimentului de siguranta/confort pe strada : cersetori, gheata, polei, turturi iarna, cladiri in stare indoielnica, caini comunitari.
– frecventarea de catre pietoni cu scop recreativ

– dispersarea zonelor walkable, precum sunt identificate prin studiul indicatorilor de mai sus si precum sunt confirmate de comportamentul pietonilor, in toate cartierele orasului, pentru accesul facil al tuturor.

Mentiune: exista doua feluri de pedestri – cei care circula cu un scop pragmatic si cei care doar se plimba. Eu vreau sa ma gandesc doar la cei care se plimba, nu merg in vederea unui scop pragmatic, ci recreativ (si poate fac jogging in cel mai pragmatic caz).

In ce priveste perceptia oamenilor despre proprietatea de walkability a unui oras putem verifica daca:

 • Perceptia asupra criminalitatii afecteaza mobilitatea oamenilor in oras (limiteaza accesul la anumite zone considerate periculoase).
 • Intensificarea activitatilor comerciale in spatiul public transforma perceptia oamenilor asupra plimbarii, exclude ideea de  plimbare fara scopul de a cumpara sau planifica viitoare cumparaturi.

alte ipoteze:

 • Daca nu exista o proiectare a blocurilor cu tot cu spatii comerciale la parter, nevoia pentru acestea se satisface prin convertirea masiva a apartamentelor in spatii comerciale.
 • Cabinele telefonice Roamtelecom au devenit insalubre deoarece au evoluat mai lent decat tehnologia accesibila maselor/decat nevoile oamenilor.( altfel spus: daca un aranjament din spatiul public evolueaza mai lent decat nevoile cetatenilor, acesta se deterioreaza fizic; alt ex: cladiri industriale comuniste)
 • Cu cat un  cinematograf este mai apropiat de locuitorii unui anumit cartier, cu atat mai des vor vedea acesti locuitori filme la cinematograf. ( altfel spus: datorita sun plaza berceni, distanta dintre oamenii din berceni si cel mai apropiat cinematograf se scurteaza, deci ei vor sta in casa cu cu atat mai putine ocazii cu cat refuzau inainte sa mearga la film din cauza distantei.)
 • Punctul de intalnire/socializare a comunitatilor “de bloc” pe timp de vara apare daca si acolo unde primaria amenajeaza un grup de banci.
  Existenta spatiilor neconstruite, neamenajate,si neingrijite creste reticenta oamenilor de a merge pe acolo sau de a locui in imediata vecinatate.

  • Scaderea performantei economice a unei tari duce la o rata crescuta a aparitiei de magazine second-hand.
  • Diferenta radicala de abordare a proiectarii spatiului urban in doua perioade apropiate duce la incoerente in structura orasului.(lacul vacaresti)
  • Lipsa de anticipare a evolutiei orasului duce la incoerente in structura lui.

  “Comercializarea” prea intensa a centrului istoric duce la pierderea valorii lui turistice/recreative.

  Advertisements

0 Responses to “Operationalizare concept si ipoteze Roxana B.” 1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


March 2010
M T W T F S S
    Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Categories

Advertisements

%d bloggers like this: